Veel gedetineerden geslagen bij onderzoek van de politie in de Evin- gevangenis Gepubliceerd op vrij PDF Print E-mail
Wednesday, 23 April 2014

Journalisten Zonder Grenzen veroordelen scherp de grove schending van de rechten van politieke gevangenen in de Evin-gevangenis in Teheran gisteren.

Rond 09:00 uur ‘s morgens begonnen ongeveer 100 man oproerpolitie, vergezeld door de Revolutionaire Garde en functionarissen in burger van de Inlichtingendienst aan een ongewone inspectie van de cellen in Sectie 350, waar politieke gevangenen vast worden gehouden.

Toen de gevangenen bezwaar maakten tegen dit onderzoek dat plaats vond buiten de regels om en ze in hun cellen bleven om op hun eigendommen te passen, beantwoordde de politie het protest met extreem geweld, met het kapotgooien van tv-toestellen en persoonlijke uitrusting, aldus familie en vrienden.

Tientallen gedetineerden werden geslagen en vervolgens in eenzame opsluiting geplaatst in Veiligheidssectie 240, ongeacht hun verwondingen.

Onder hen bevonden zich journalisten en bloggers als Mohammad Sadegh Kabovand, Hossein Ronaghi Malki, Mohammad Davari, Said Matinpour, Siamak Qaderi, Said Haeri en Yashar Darolshafa.
Onder hen bevonden zich ook de mensenrechtenadvocaten Abdolfattah Soltani en Hotain Dolati en een activist uit de vakbeweging, Behnam Ebrahimzadeh.

 “Deze regering heeft nergens respect voor, noch voor de internationale wetten, noch voor zijn eigen Islamitische wetten,” zei Réza Moïni, hoofd van het Iraans-Afghaans Bureau van de Journalisten Zonder Grenzen.
 “Het geweld dat is gebruikt tegen deze gevangenen was onnodig en lafhartig en was kennelijk bedoeld om helden te straffen die in hun verzet hebben volhard, ondanks het feit dat zij al jaren hebben geleden onder onderdrukking.
Dit is ook een waarschuwing aan de Iraanse burgers, die maar blijven vragen om meer vrijheid en democratie.”

“De families van de gedetineerden die in eenzame opsluiting vastzitten, hebben geen nieuws over hen en zijn heel bezorgd.
Wij delen hun zorgen en doen een beroep op de regering om solide garanties te geven dat deze gevangenen om gewetensredenen beschermd zullen worden.”

Moïni voegde daar aan toe: “Navi Pilly, Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de VN en de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran, Ahmed Saheed, moeten zo snel mogelijk tussenbeide komen en druk uitoefenen op de Iraanse autoriteiten om zo deze bedreigde verdedigers van de mensenrechten en de journalisten te beschermen.”
In een interview voor het nieuwsagentschap ILNA ontkende Golamhossien Esmaili, de Iraanse directeur voor het gevangeniswezen, “de valse berichten en geruchten die door vijandige nieuwssites worden gepubliceerd.”

Desalniettemin was, volgens de informatie verkregen door Journalisten Zonder Grenzen, de operatie voorbereid en georganiseerd door hogere functionarissen binnen het rechtssysteem, het departement van Veiligheid, de Revolutionaire Garde en de Inlichtingendienst, en de aanwezigheid van vertegenwoordigers van al deze departementen tijdens de politie-overval was dan ook geen toeval.