Geweld tegen politieke gevangenen in Iran: Internationale protesten PDF Print E-mail
Sunday, 27 April 2014
Mensenrechtenactivisten eisen een internationaal onderzoek naar de overvallen in de Teheraanse Evin-gevangenis, waarbij ruim 30 gevangenen gewond werden. De Nürnbergse burgermeester Dr. Ulrich Maly veroordeelt scherp het geweld tegen politieke gevangenen. In Iran eisen familieleden de vrijlating van de politieke gevangenen.

 

 Luidens berichten van gevangenen en media bestormden op 17 april circa 100 politieagenten en agenten van de geheime dienst in gevechtskledij onder het voorwendsel van een veiligheidscontrole de Afdeling 350 van de Teheraanse Evin-Gevangenis (zie foto), waar talrijke politieke gevangenen vastgehouden worden.


Vergezeld van cameramensen sloegen en mishandelden ze de gevangenen en sloten deze in isoleercellen op. Bij deze meer dan vijf uur durende politieactie werden meer dan 30 gevangenen voor een deel zwaar gewond. Veel gevangenen hadden botbreuken en bloedende verwondingen van slagen. Vier van deze gewonden werden naar een ziekenhuis buiten de gevangenis overgebracht. Volgens de berichten hebben minstens twee gevangenen gebroken ribben en een derde kreeg een hartinfarct. Deze laatste werd naar de intensiv-care-afdeling van een ziekenhuis buiten de gevangenis overgebracht.

Onder de zwaar gewonde politieke gevangenen bevindt zich Gholamreza Khossravi (op de foto met zijn zoon).
32 Gevangenen zijn in isoleercellen ondergebracht, waaronder de advocaat Abdolfattah Soltani en de activist voor de rechten van minderheden Sa'id Metinpour, die zelf tot de Azerbeidjaanse minderheid in Iran hoort. Tijdens de verplaatsing werden de gevangenen met stokken geslagen. Als bijzondere vernedering knipten de politieagenten van de gevangenis baard en hoofdhaar van de gevangenen af. Over het lot van meer dan 20 gedetineerden bestaat nog steeds onzekerheed.


Het verantwoordelijke ministerie van justitie ontkent het voorval, dat volgens de inschatting van mensenrechtenorganisaties zelfs in Iran, een land, dat steeds weer om de willekeurige en mensonwaardige behandeling van gevangenen scherp bekritiseerd wordt, tot op heden ongewoon is.


Het geweld tegen de gevangenen in de Evin-Gevangenis werd internationaal scherp veroordeeld. Amnesty International zet zich met een spoedactie in voor de bescherming van de gevangenen en eist een onafhankelijk, onpartijdig en grondig onderzoek van de gebeurtenissen in de Evin-Gevangenis.

De Nürnbergse Burgemeester Dr. Ulrich Maly (foto) veroordeelde scherp het geweld tegen politieke gevangenen.in de Teheraanse Evin-Gevangenis – waaronder ook Abdolfattah Soltani, winnaar van de Internationale Nürnbergse Mensenrechtenprijs. Hij verklaarde: „Politieke gevangenen als Abdolfattah Soltani zijn vaak aan veelvuldige vormen van willekeur en vernederende behandeling onderworpen. De waarborging van de menselijke waardigheid, ook en in het bijzonder in gevangenissen, behoort