Belgische parlementariŽrs veroordelen de gewelddadige aanvallen op politieke gevangenen in Iran PDF Print E-mail
Thursday, 08 May 2014
Een uitbreiding van de politieke en economische betrekkingen met Iran zou afhankelijk gemaakt moeten worden van concrete verbeteringen van de mensenrechtensituatie in dat land.
Meerdere Belgische parlementariërs, waaronder Karl Vanlouwe, Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Belgische Senaat, hebben in een verklaring de gewelddadige aanvallen op politieke gevangenen in deTeheraanse Evin-Gevangenis veroordeeld en een internationaal onderzoek van de gebeurtenissen geëist. Ze riepen ertoe op een uitbreiding van de politieke en economische betrekkingen met Iran afhankelijk te maken van concrete verbeteringen van de mensenrechtensituatie in dat land.

Op 17 april hebben circa 100 politieagenten en agenten van de Geheime Dienst in gevechtskledij onder het mom van een veiligheidscontrole de Afdeling 350 van de Evin-Gevangnis bestormd, waar talrijke politieke gevangenen gevangenzitten. De aanvallers waren voor een deel met maskers vermomd. Op het moment van de razzia bevond zich een deel van de gevangenen op de binnenplaats van de gevangnis, terwijl een ander deel in hun cellen gebleven was, omdat ze bang waren voor de vernietiging van hun bezittingen.

22-04-2014 -Teheran: Familieleden protesteren tegen de mishandeling der gevangenen in de Evin-gevangenis.
Volgens ooggetuigen kwam het eerst in de cellen 1 en 3 van de Afdeling 350 tot gewelddadige aanvallen van de gevangenisbewaarders op de gevangenen. Door hun luid geschreeuw werden hun medegevangenen op de binnenplaats gealarmeerd, die vervolgens probeerden de aangevallen gedetineerden te hulp te komen. De politieagenten vormden daarop een haag waar de gevangenen doorheen moesten lopen en waarbij ze massaal met knuppels geslagen werden. Acht gevangenen liepen zware verwondingen en botbreuken op, bij een gevangene werden zijn tanden eruit getrapt. Een andere gevangene kreeg een hartinfarct. In totaal werden naar verluidt ruim 30 gevangenen gewond.

Een gevangene meldde dat hij met knuppel geslagen werd, nadat men hem voet- en handboeien aangedaan en zijn ogen verbonden had. Familieleden  verklaarden dat veel gevangenen kneuzingen en zwellingen, ook in het  gezicht, vertoonden.