Geweld tegen politieke gevangenen in Iran: Internationale protesten PDF Print E-mail
Thursday, 08 May 2014
SF-Mensenrechtenactivisten eisen een internationaal onderzoek naar de overvallen in de Teheraanse Evin-gevangenis, waarbij ruim 30 gevangenen gewond raakten. De Nürnbergse burgermeester Dr. Ulrich Maly veroordeelt scherp het geweld tegen politieke gevangenen. In Iran eisen familieleden de vrijlating van de politieke gevangenen. Volgens berichten van gevangenen en media bestormden op 17 april circa 100 politie- agenten en agenten van de geheime dienst in gevechtstenue onder het mom van een veiligheidscontrole Afdeling 350 van de Teheraanse Evin-Gevangenis, waar talrijke politieke gevangenen vast- gehouden worden.
 
Vergezeld van cameramensen sloegen en mishandelden ze de gevangenen en sloten hen op in isoleercellen. Bij deze meer dan vijf uur durende politieactie raakten meer dan 30 gevangenen (deels zwaar) gewond. Veel gevangenen hadden botbreuken en bloedige verwondingen van slagen. Vier van deze gewonden werden naar een ziekenhuis buiten de gevangenis overgebracht. Volgens de berichten hebben minstens twee gevangenen gebroken ribben, en een derde kreeg een hartinfarct. Deze laatste werd naar de intensiv-care-afdeling van een ziekenhuis buiten de gevangenis overgebracht.
32 gevangenen zijn in isoleercellen ondergebracht, onder wie advocaat Abdolfattah Soltani en activist voor de rechten van minderheden Sa'id Metinpour, die zelf tot de Azerbeidjaanse minderheid in Iran behoort. Tijdens de overplaatsing werden de gevangenen met stokken geslagen. Als bijzondere vernedering knipten de politieagenten van de gevangenis baard en hoofdhaar van de gevangenen af. Over het lot van meer dan 20 gedetineerden bestaat nog steeds onzekerheid.

Het verantwoordelijke ministerie van justitie ontkent het voorval, dat volgens de inschatting van mensenrechtenorganisaties zelfs in Iran, een land, dat steeds weer om de willekeurige en mensonwaardige behandeling van gevangenen scherp bekritiseerd wordt, tot op heden ongewoon is.
Het geweld tegen de gevangenen in de Evin-Gevangenis werd internationaal scherp veroordeeld. Amnesty International zet zich met een spoedactie in voor de bescherming van de gevangenen en eist een onafhankelijk, onpar- tijdig en grondig onderzoek van de gebeurte- nissen in de Evin-Gevangenis.

De Nürnbergse Burgemeester Dr. Ulrich Maly (foto) veroordeelde scherp het geweld tegen politieke gevangenen in de Teheraanse Evin-Gevangenis – onder wie ook Abdolfattah Soltani, winnaar van de Internationale Nürnbergse Mensenrechtenprijs. Hij verklaarde: „Politieke gevangenen als Abdolfattah Soltani zijn vaak aan allerlei vormen van willekeur en vernederende behandeling  onderworpen. Het waarborgen van de menselijke waardigheid, ook en in het bijzonder in gevangenissen, behoort echter tot de fundamentele beschermingstaken van de staat, en ik roep de verantwoordelijken in politiek en justitie van de Islamitische Republiek Iran op zich aan de ook door hen geratificeerde mensenrechtennormen te houden. Verder houd ik onverminderd vast aan mijn eis tot onmiddellijke vrijlating van onze winnaar van de Mensenrechtenprijs!“

In Iran protesteerden familieleden van politieke gevangenen met protest- waken voor regeringsgebouwen tegen het geweld in de Evin-Gevangenis en eisten de vrijlating van de politieke gevangenen. Politieke gedetineerden van Afdeling 350 zijn op het moment in hongerstaking, om tegen hun eenzame opsluiting te protesteren en te demonstreren voor een adequate medische verzorging van de gewonden.