Urgent PDF Print E-mail
Tuesday, 03 June 2014
Vandaag is in de gevangenis Gohardasht de politieke gevangene Gholamreza Khosravi op brute wijze geëxecuteerd door het regime van de ‘Mullahs’
HRANA News Agency – Gholamreza Khosravi Savadjani, de politieke gevangene uit afdeling 350 van de gevangenis Evin, is vanochtend geëxecuteerd.
Volgens een rapport van ‘Human Rights Activists News Agency’ (HRANA) is de 49 jaar oude politieke gevangene in het verleden gearresteerd nadat hij had gedoneerd aan een TV-zender van de oppositie.
Hij werd gedurende 40 maanden in eenzame opsluiting gevangen gehouden in Kerman in detentiecentrum nummer 64 van het ministerie van defensie en in afdeling 240 van de gevangenis Evin en werd uiteindelijk ter dood veroordeeld.
De doodstraf uitgevaardigd door ‘branch 26’ van de revolutionaire rechtbank in Teheran werd ook bevestigd door de Hoge Raad. Volgens het vonnis dat is gewezen werd hij aangeklaagd vanwege het steunen van de People’s Mujahedin of Iran (‘PMOI’).
Abdolfattah Soltani en Shima Ghushe waren zijn advocaten, nadat hij tot de doodstraf was veroordeeld.
De executie is uitgevoerd, ondanks dat, zoals een advocaat heeft uitgelegd aan Hrana, mede gelet op wijzigingen in het Islamitische Wetboek van Strafrecht betreffende de ‘Moharebeh’ (misdaad tegen de Islam en de staat), het absoluut illegaal is om hem te executeren.

Gholamreza Khosravi Savadjani was één van de politieke gevangenen, die ernstig zijn mishandeld op de ‘Zwarte Donderdag’ in afdeling 350 van de gevangenis Evin. “De gevangenisautoriteiten hebben bij het overbrengen naar de gevangenis Rajai Shahr gezegd dat de executie inderdaad iets te maken heeft met de ‘Zwarte Donderdag”, heeft een politieke gevangene in afdeling 350 van Evin gezegd tegen HRANA.

Gholamreza Khosravi is in de jaren tachtig van de vorige eeuw veroordeeld tot tien jaren gevangenisstraf. Hij werd vrijgelaten na vijf jaren te hebben vastgezeten.

Voordat hij ter dood werd veroordeeld, heeft de revolutionaire rechtbank van Kerman hem tot zes jaren in de gevangenis veroordeeld, waarvan drie jaren voorwaardelijk. De zaak is naar Teheran overgedragen ten gevolge van druk van het ministerie van defensie, de openbaar aanklager van Kerman en de algemene openbare aanklager van Iran.

Amnesty International heeft gisteren een verklaring uitgegeven en heeft de Iraanse autoriteiten dringend verzocht de executie van Gholamreza Khosravi niet uit te voeren.

“Opnieuw staan de Iraanse autoriteiten op het punt een man te executeren die geen eerlijk proces heeft gehad en met volledige veronachtzaming van zowel het internationale recht als het Iraanse recht,” zei Hassiba Hadj Saharoui, de plaatsvervangend directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Amnesty International verklaarde dat de executie van Gholamreza Khosravi een inbreuk zal zijn op zowel het Iraanse nationale recht als op het internationale recht.